Public Buildings

Community Center Caltron

Cles, Italy

View from North 1 | View from North
A new community center for the small ward of Caltron reinterprets traditional buildings and sophisticatedly sets itself apart from the landscape.
Design: The municipality of Cles launched an architectural design competition, limited to young architects below the age of 35, for a new community center in its Caltron ward. The winning design offered a generous space for events and get-togethers, serving as a link between the settlement and the cultivated landscape it is surrounded with.

Wood: The building architecturally continues the impression of the landscape, formed by its neighboring apple orchards. The facade slats are ordered vertically, with cross-laminated timber pillars figuring prominently in the appearance of the building. The basement level, built into the mountainside, houses the parking and house technique, while the overground floors are home to the community rooms. They are built almost entirely out of larch wood.

Energy: The top floor is unheated. The glazing of the valley-facing facade only reaches parapet height, resulting in a pleasantly airy sense of room. This refers to the local building culture the architect drew on, typically featuring brick-built basement floors, timber structures, and an open top floor. The building draws its electrical energy from a photovoltaics installation placed on the roof of the neighboring gym.
Open Space for the Community 2 | Open Space for the Community
View through the Building 3 | View through the Building
Town Environment 4 | Town Environment
33m
Basic information
Year of Completion |  2015
Investor |  Municipality of Cles (IT)
Architecture |  Mirko Franzoso, Cles (IT)
Structural Engineering |  Wood: Sergio Marinelli (IT)
Construction Time |  18 months
Number of floors |  2
Plot size |  1 120 m²
Gross floor area |  510 m²
Construction Costs (netto) |  750 000 €
Awards |  i.a. Young Italian Architect 2016 (Erster Preis), Constructive Alps (Dritter Preis)

Technical aspects
Concept |  Wood frame construction with cross-laminated timber
Woodworking |  Fratelli Borghesi, Cles (IT)
Origin of Timber, Certification |  Austria (AT)
Energy Efficiency Standard |  APE certificate, class A
Energy Consumption  |  37,44 kWh/m²a (primary energy demand)
U-Value Wall | Roof | Floor | Windows (W/(m²K)) |  0.150 | 0.108 | 0.179 | 1.223


Energy Efficiency


Site Plan Site Plan Floor Plan (Ground Floor) Floor Plan (Ground Floor) Cross Section Cross Section



Civil Engineering Works

  • 09Hyère River Road Bridge
  • 17Stuttgart Wood Bridge
  • 27Avisio River Footbridge
  • 44Forest Observation House
  • 52Elephant House Zoo Zurich

Multistorey Buildings

  • 02HoHo Wien
  • 10Building Cooperative Habrico
  • 28Social Housing Via Cenni
  • 45Karantanika Apartments

Residential Buildings

  • 03Stürcherwald House 
  • 11Chalet Chantemerle
  • 29Jesolo Lido Pool Villa
  • 46Scandinavian House

Commercial Use

  • 04Ski Hut Wolf
  • 12Sheep Stable
  • 30Oberholz Mountain Hut
  • 47Youth Hostel Punkl

Office Buildings

  • 01Illwerke Zentrum Montafon
  • 05Wälder Insurance
  • 13Administrative Offices
  • 31LignoAlp Office Building

Refurbishment and Restoration

  • 06Working quarters Josef Weiss
  • 22Freiburger Hof
  • 32Passeggiata dei Castani
  • 49Upgrading of Hotel Terme
  • 50Alpine Barn Apartment

Public Buildings

  • 07Civic Center
  • 08Fire Station Thal
  • 15Passive House School
  • 33Community Center Caltron
  • 51EXPANO Pavilion
  • 57Théâtre Vidy Pavilion

Special Projects

  • 06aLoft in the Barn
  • 34Sasso Nero Mountain Hut
  • 35Veidlerhof
  • 36Tree of Life
  • 48Wooden Interventions