Special Projects

Loft in the Barn

Hittisau, Austria

View from West – Entrance 1 | View from West – Entrance
The agricultural part of a Vorderwald longhouse was replaced with a refined shell construction brimming with atmosphere and charm.
Design: The project is a statement for minimalism in buildings and proves that great indoor environment qualities can be achieved through simple means. The newly created room serves as a base framework for variable uses. A generous open room without any walls – except for a room-in-room solution accommodating side rooms and the stairs to the gallery. The loft is characterized by its large glass facade to the south of 8x4 meters, allowing for an extensive view of the village and the mountains. The project deliberately went without hidden services and interior finishing. The concrete floor on the ground level, colored by the soot from the old barn, and the massive timber beam ceiling up on the gallery are essential to the refined timber frame construction. By opting against the use of a standardized interior finishing, the raw surfaces and natural materials define the atmosphere and charm of the building.

Wood: The timber frame construction featuring cellulose insulation uses rough-cut massive timber boards with a width of up to 46 centimeters. The trees were selected and cut down in the forest of the building owners' family (to quote the building owner: “Sure, I can show them to you, tree stump and all.”) and processed by the local carpenter.
South facade 2 | South facade
View from the living area 3 | View from the living area
Bathroom and sleeping area at the gallery level 4 | Bathroom and sleeping area at the gallery level
The original barn 5 | The original barn
6am
Basic information
Year of Completion |  2014
Investor |  private
Architecture |  Georg Bechter Architektur+Design, Langenegg (AT)
Structural Engineering |  zte Leitner, Schröcken (AT); master builder: Haller Bau, Sulzberg (AT)
Construction Time |  5 months
Number of floors |  1 + gallery
Gross floor area |  118 m² (floor area), 146 m² (usable area)
Awards |  Mies van der Rohe Award 2017 (Nominated), Vorarlberger Holzbaupreis 2015 (Prize)
Photography |  Photos 1-4: Adolf Bereuter, Dornbirn (AT)

Technical aspects
Concept |  timber frame construction
Woodworking |  Zimmerei Nenning, Hittisau (AT)
Origin of Timber, Certification |  Austria
Traceability of Timber |  Yes (own forest, distance of 3 km)
Forestry Value Chain |  Local sawmill, carpentry; transport distance sum of 6 km
Energy Systems |  Solar collectors, pellet heating
Energy Consumption  |  38 kWh/m²a (heating energy demand)
U-Value Wall | Roof | Floor | Windows (W/(m²K)) |  0,14-0,31 | 0,15 | 0,21 | 0,8


Energy Efficiency


Ground Floor plan Ground Floor plan Floor Plan (Ground Floor) Floor Plan (Ground Floor)



Civil Engineering Works

  • 09Hyère River Road Bridge
  • 17Stuttgart Wood Bridge
  • 27Avisio River Footbridge
  • 44Forest Observation House
  • 52Elephant House Zoo Zurich

Multistorey Buildings

  • 02HoHo Wien
  • 10Building Cooperative Habrico
  • 28Social Housing Via Cenni
  • 45Karantanika Apartments

Residential Buildings

  • 03Stürcherwald House 
  • 11Chalet Chantemerle
  • 29Jesolo Lido Pool Villa
  • 46Scandinavian House

Commercial Use

  • 04Ski Hut Wolf
  • 12Sheep Stable
  • 30Oberholz Mountain Hut
  • 47Youth Hostel Punkl

Office Buildings

  • 01Illwerke Zentrum Montafon
  • 05Wälder Insurance
  • 13Administrative Offices
  • 31LignoAlp Office Building

Refurbishment and Restoration

  • 06Working quarters Josef Weiss
  • 22Freiburger Hof
  • 32Passeggiata dei Castani
  • 49Upgrading of Hotel Terme
  • 50Alpine Barn Apartment

Public Buildings

  • 07Civic Center
  • 08Fire Station Thal
  • 15Passive House School
  • 33Community Center Caltron
  • 51EXPANO Pavilion
  • 57Théâtre Vidy Pavilion

Special Projects

  • 06aLoft in the Barn
  • 34Sasso Nero Mountain Hut
  • 35Veidlerhof
  • 36Tree of Life
  • 48Wooden Interventions