Refurbishment and Restoration

Working quarters Josef Weiss

Dornbirn, Austria

Street view 1 | Street view
While the exterior of the building, listed and protected as a site of cultural heritage, was preserved in its entirety, its interior was carefully modernized, allowing the building to keep telling its story.
History: The working quarters was built in 1889 to complement the hotel and winery Joseif Weiss situated near the Dornbirn station . In 1997, it was listed as a site of cultural heritage, narrowly escaping a planned demolition. While the neighboring winery was renovated in 2001, several plans for the annex were discussed and none of them realized. The building was abandoned for several years. In 2016, new owners acquired it with the plan to refurbish and repurpose it as an apartment, including a studio.

Design: The design was tailored around the basic structure of the building, preserving the barn, thrashing floor, and carriage shed. The new rooms were integrated with respect and care, making the contrast between the historical structure and the new additions transparent. The loftlike living and working areas feature a split level design, two-storey open spaces, multi-purpose spaces, and cozy attic rooms. The atmosphere is enhanced by the sunlight breaking through openings in the facade and sidings.

Wood: The dominant construction material is maritime pine boards, used for walls as well as for the furniture. The building owners invested many working hours in the refurbishment.
Entrance area with workshop 2 | Entrance area with workshop
Living area with balcony 3 | Living area with balcony
Transparent balcony 4 | Transparent balcony
5 |
6m
Basic information
Year of Completion |  2017
Investor |  Philipp Nußbaumer and Julia Kick (AT)
Architecture |  Julia Kick Architektin, Dornbirn (AT)
Structural Engineering |  Bmst. DI (FH) Martin Fetz, Hohenems (AT)
Construction Time |  10 months
Number of floors |  3
Plot size |  407,7 m²
Gross floor area |  265,7 m²
Awards |  Holzbaupreis Sanierung 2017; Bestes Haus 2018; Nominierung Mies van der Rohe Award 2019
Photography |  Pictures 1-4: Angela Lamprecht, Hard (AT)

Technical aspects
Concept |  Existing building partially solid masonry, partially timber frame construction
Woodworking |  Mayer Holzbau, Götzis (AT)
Forestry Value Chain |  Only local companies commissioned
Energy Systems |  Heat recovery ventilation
Energy Consumption  |  43 kWh/m²a (heating energy demand)


Regional Wood Energy Efficiency


Site Plan Site Plan Floor Plan (Ground Floor) Floor Plan (Ground Floor) Cross Section Cross Section



Civil Engineering Works

  • 09Hyère River Road Bridge
  • 17Stuttgart Wood Bridge
  • 27Avisio River Footbridge
  • 44Forest Observation House
  • 52Elephant House Zoo Zurich

Multistorey Buildings

  • 02HoHo Wien
  • 10Building Cooperative Habrico
  • 28Social Housing Via Cenni
  • 45Karantanika Apartments

Residential Buildings

  • 03Stürcherwald House 
  • 11Chalet Chantemerle
  • 29Jesolo Lido Pool Villa
  • 46Scandinavian House

Commercial Use

  • 04Ski Hut Wolf
  • 12Sheep Stable
  • 30Oberholz Mountain Hut
  • 47Youth Hostel Punkl

Office Buildings

  • 01Illwerke Zentrum Montafon
  • 05Wälder Insurance
  • 13Administrative Offices
  • 31LignoAlp Office Building

Refurbishment and Restoration

  • 06Working quarters Josef Weiss
  • 22Freiburger Hof
  • 32Passeggiata dei Castani
  • 49Upgrading of Hotel Terme
  • 50Alpine Barn Apartment

Public Buildings

  • 07Civic Center
  • 08Fire Station Thal
  • 15Passive House School
  • 33Community Center Caltron
  • 51EXPANO Pavilion
  • 57Théâtre Vidy Pavilion

Special Projects

  • 06aLoft in the Barn
  • 34Sasso Nero Mountain Hut
  • 35Veidlerhof
  • 36Tree of Life
  • 48Wooden Interventions