Posebni projekti

Skupnostni objekt Spinelli

Mannheim, Nemčija

Igra svetlobe in senc 1 | Igra svetlobe in senc
Begunci, ki so sicer obsojeni na pasivnost, so dobili možnost, da se vključijo in aktivno sodelujejo pri oblikovanju okolja brez predhodne kakovosti bivanja.
Oblikovanje: Poleti leta 2016 so študenti arhitekture tehnične univerze TU Kaiserslautern skupaj z begunci uredili skupnostno stavbo v četrti Spinelli v Mannheimu. Študenti so stavbo tudi sami razvili. Gradnja stavbe je beguncem v prvi vrsti pomagala pri integraciji v družbeno okolje. Stavba je sestavljena iz odprtega skupnostnega prostora s tristranskim dvoriščem, introvertirane sobe za sprostitev z vrtom, kioska in delavnice.

Les: Stavba spada med lesene konstrukcije. Da bi prihranili stroške in koristno izrabili roke vseh pomagajočih, so bile izbrane konstrukcije enostavne in materialno varčne, a delavno intenzivne. Simbolično se to kaže v stenah in nosilcih, ki so iz vertikalno in diagonalno razporejenih letvic in pritrjeni na visoko zmogljivo strukturo ter dajejo stavbi edinstven arhitektonski videz. Posebna tehnična podrobnost: pri rešetkastih nosilcih se konstrukcija iz lesenih rešetkastih sten prenese na  nosilne tramove in tako nastane nosilna konstrukcija z razponom 7 metrov.
Notranje dvorišče 2 | Notranje dvorišče
Skupna gradnja 3 | Skupna gradnja
Skupna gradnja 4 | Skupna gradnja
Otvoritvena slovesnost 5 | Otvoritvena slovesnost
25m
Splošne informacije
Leto zaključka |  2016
Investitor |  Vladno predsedstvo Karlsruhe (DE)
Arhitektura |  Oblikovanje: TU Kaiserslautern, Fachbereich Architektur (Prof. Dipl.-Ing. Stefan Krötsch, Prof. Dr.-Ing. Jürgen Graf, Prof. Dipl.-Ing. Andreas Kretzer s študentsko skupino Atelier U20) (DE); načrtovanje odobritve in izvedbe: ARGE Krötsch Graf Kretzer Architekten und Ingenieure s študentsko skupino Atelier U20, München (DE)
Gradbeni inženiring |  Prof. Dr.-Ing. Jürgen Graf, ARGE Krötsch Graf Kretzer Architekten und Ingenieure, München (DE)
Čas gradnje |  3 mesecev
Število nadstropij |  1
Velikost parcele |  pribl. 700 m²
Bruto talna površina |  250 m²
Stroški gradnje (gradnja in tehnična oprema, neto) |  680 EUR/m²
Nagrade |  med drugim Erskine Award 2017, Švedska; The Best Student Design-Build Projects Worldwide 2017; International Prize for Sustainable Architecture (nominacija); Hochschulpreis Holzbau 2017

Tehnični vidiki
Koncept |  Lesena okvirna konstrukcija, stropni tramovi v obliki ravne strehe
Obdelava lesa |  Studentengruppe Atelier U20 mit Geflüchteten der Landeserstaufnahmeeinrichtung Spinelli; Handwerkscenter Holz, Mannheim (DE)
Izvor lesa, certificiranje |  Schwarzwald, Baden-Württemberg (DE)
Energetski sistemi |  neogrevan
U-vrednost sten | strehe | tal | oken (W/(m²K)) |  neizoliran


Regional Wood Circular Economy Cost Saving 100% Wood


Tloris Tloris