Javne stavbe

Gimnazija Schmuttertal

Diedorf, Nemčija

Pogled na šolsko dvorišče 1 | Pogled na šolsko dvorišče
Gimnazija Schmuttertal – prijetno in zgledno okolje za otroke, ki ustvari več energije kot je potrebuje.
Oblikovanje: Dve šolski stavbi, avla in športna dvorana so združeni okrog dvorišča in nudijo prostor približno 900 učencem. Gimnazija Schmuttertal je vzorčna šola. Prostori za različno uporabo nudijo prostor za samostojno učenje, jasna struktura lesene skeletne konstrukcije pa omogoča uporabo novih pedagoških konceptov tudi v prihodnosti.

Les: Stavbe so bile zgrajene iz lesa, kletni in pomožni prostori pa so železobetonski. Nadstropja in podstrešja so bila zasnovana z visokimi oblikovnimi standardi, nosilne konstrukcije ostrešja in strešni tramovi pa so ostali razkriti. Za strope je bila razvita nova leseno-betonska kompozitna konstrukcija s 120 mm betonom, vlitem na kraju samem. Ta skrbi za optimalno zvočno izolacijo in izboljšano toplotno zmogljivost. Fasade so bile narejene iz vertikalnih lesenih oblog. 

Energija: Kot plus energijski objekt gimnazija ustvari več energije kot je za svoje delovanje potrebuje. Osnova za to je integralno načrtovanje, ki povezuje prostorske, statične in tehnične vidike. Kako ti medsebojno delujejo bo raziskano v sklopu raziskovalnega projekta. Pri vseh gradbenih materialih je bilo vnaprej zagotovljeno, da so brez škodljivih snovi in okolju prijazni.
Delovni prostori v 2. nadstropju 2 | Delovni prostori v 2. nadstropju
Atrij v 1. nadstropju 3 | Atrij v 1. nadstropju
Hodnik pred učilnicami 4 | Hodnik pred učilnicami
23m
Splošne informacije
Leto zaključka |  2015
Investitor |  Okrožje Augsburg (DE)
Arhitektura |  Hermann Kaufmann ZT GmbH (AT) & Florian Nagler Architekten GmbH (DE) ARGE „Diedorf“
Gradbeni inženiring |  Merz Kley Partner GmbH, Dornbirn (AT)
Čas gradnje |  24 mesecev, od tega lesena konstrukcija 6 mesecev
Število nadstropij |  3, športna dvorana/avla: 1
Velikost parcele |  48 096 m²
Bruto talna površina |  16 046 m²
Stroški gradnje (gradnja in tehnična oprema, neto) |  1 629 EUR/m² BGF
Nagrade |  med drugim DGNB Preis Nachhaltiges Bauen 2016 (1. nagrada), Bayrischer Energiepreis 2016 (nagrada), ÖISS Schulbau-Oscar 2017, Deutscher Architekturpreis 2017 (1. nagrada), Deutscher Holzbau Preis 2017 (nagrada, Neubau)

Tehnični vidiki
Koncept |  Lesena konstrukcija na železobetonski plošči
Obdelava lesa |  Šolske stavbe in avla: Kaufmann Bausysteme GmbH, Reuthe (AT); športna dvorana: ZÜBLIN Timber GmbH, Aichach (DE)
Izvor lesa, certificiranje |  Večinoma Avstrija (AT)
Standard energetske učinkovitosti |  Plus energijski standard
Energetski sistemi |  Dva parna kotla na pelete (po 100 KW), dva medpomnilnika (po 7 500 litrov), fotovoltaična naprava (440 kWp); ogrevanje/hlajenje preko talnega ogrevanja, največja možna izraba dnevne svetlobe
Poraba energije |  39,7 kWh/m²a (specifična potreba toplota za ogrevanje brez energije, ki jo porabijo uporabniki)
U-vrednost sten | strehe | tal | oken (W/(m²K)) |  0,40 (stena proti zemlji), 0,12 (stena proti zunanjosti) | 0,10 (glavna streha) | 0,40 (talna plošča kleti), 0,23 (talna plošča pritličja) | 0,80 (okna/zunanja vrata/ stropna okna)


Regional Wood Cost Saving Energy Efficiency 100% Wood


Tloris pritličja Tloris pritličja Tloris 1. nadstropja Tloris 1. nadstropja Tloris 2. nadstropja Tloris 2. nadstropja