Obnova in prenova

Gospodarsko poslopje Josef Weiss

Dornbirn, Avstrija

Ulični pogled 1 | Ulični pogled
Zunanji videz stavbe, ki sodi pod spomeniško varstvo, je bil popolnoma ohranjen. Sodobna širitev je bila skrbno izpeljana v notranjosti – hiša lahko tako še naprej pripoveduje svojo zgodbo.
Zgodovina: Gospodarsko poslopje je bilo zgrajeno leta 1889 kot dopolnitev k hotelu in vinski kleti Josefa Weissa, v bližini železniške postaje v mestu Dornbirn. Leta 1997 je bilo uvrščeno pod spomeniško varstvo in je komajda ušlo rušitvi. Medtem ko je bila bližnja vinska klet sanirana že leta 2001, je bilo za skedenj načrtovanih več projektov. Nič od tega ni bilo uresničeno in stavba je bila desetletja prazna. V letu 2016 so jo kupili novi lastniki in jo pretvorili v stanovanje z ateljejem. 

Oblikovanje: Zasnova ustreza danostim stavbe; ohranjena je bila struktura hleva, poda in kolníce. Novi prostori so bili oblikovani z veliko spoštovanja in rahločutnosti. Jasno je videti, kaj je starega in kaj na novo dodanega. Tako je nastal odprt, podstrešju podoben prostor za bivanje in delo; z ločenimi nivoji, zračnimi prostori in medprostori različnih namembnosti ter zasebnimi podstrešnimi prostori. Dnevna svetloba pride v prostore skozi odprtine v fasadi in reže v opažu.

Les: Veliko je bilo narejenega iz plošč obmorskega borovca. Ta material je bil uporabljen tako na stenah kot tudi pri pohištvu. Naročnik je v prenovo vložil veliko lastnega dela. 
Vhodni prostor z ateljejem 2 | Vhodni prostor z ateljejem
Nadstropje s pogledom na vhodni prostor 3 | Nadstropje s pogledom na vhodni prostor
Bivalni prostor z balkonom 4 | Bivalni prostor z balkonom
6m
Splošne informacije
Leto zaključka |  2017
Investitor |  Philipp Nußbaumer in Julia Kick (AT)
Arhitektura |  Julia Kick Architektin, Dornbirn (AT)
Gradbeni inženiring |  Bmst. DI (FH) Martin Fetz, Hohenems (AT)
Čas gradnje |  10 mesecev
Število nadstropij |  3
Velikost parcele |  407,7 m²
Bruto talna površina |  265,7 m²
Nagrade |  Holzbaupreis Sanierung 2017; Bestes Haus 2018; nominacija Mies van der Rohe Award 2019

Tehnični vidiki
Koncept |  Obstoječa stavba je delno masivno zidana gradnja, delno lesena okvirna konstrukcija
Obdelava lesa |  Mayer Holzbau, Götzis (AT)
Gozdno-lesna veriga vrednosti |  Sodelovali so izključno lokalni obrtniki
Energetski sistemi |  Prezračevanje z rekuperacijo toplote
Poraba energije |  43 kWh/m²a (potrebna toplota za ogrevanje)


Circular Economy 100% Wood


Lokacijski načrt Lokacijski načrt Pritličje Pritličje Prerez Prerez