Komercialna uporaba

Skladišče soli

Geislingen an der Steige, Nemčija

Pogled z jugovzhoda 1 | Pogled z jugovzhoda
Materialnost, oblika in podrobnosti dvorane so dosledno razvite v skladu s strukturnimi in z uporabnimi zahtevami skladiščenja soli.
Oblikovanje: Zaradi spremenjene logistike v distribuciji soli za posipanje so se spremenile tudi zahteve glede pregradne in vstopne višine (9 m) skladišča soli: nastal je nov stavbni tip. Oblikovanje in izdelava prostora temeljita na posebnih zahtevah skladiščenja soli. Izbrana oblika zmanjša število kovinskih komponent, dovzetnih za poškodbe. Maloštevilne, neizogibne spoje je mogoče kadarkoli pregledati in vzdrževati. Valovite PVC plošče, odporne na sol, jamčijo osvetlitev in strukturno zaščito lesa. Zaradi nagnjenih lesenih pregradnih sten se zmanjša delež železobetonskih pregrad in poveča se kapaciteta skladišča.

Les: Sol načne večino gradbenih materialov. Ker pa sol les ohranja, so vsi gradbeni deli v notranjosti stavbe narejeni iz lesa. Najpogostejša težava, ki se pojavi pri skladiščih soli, je, da sol doseže konstrukcijske praznine in povzroči škodo na stavbi. Vse gradbene komponente so zato zasnovane tako, da so v celoti odprte in brez praznin. Spoji med leseno konstrukcijo in železobetonskimi lizenami so izdelani z dvema navojnima palicama iz legiranega jekla. Njihovo stanje se lahko kadarkoli pregleda in se jih po potrebi zamenja.
Pogled s severa 2 | Pogled s severa
Dovoz s pogledom na skladiščeno sol 3 | Dovoz s pogledom na skladiščeno sol
Fasadni detajl 4 | Fasadni detajl
20m
Splošne informacije
Leto zaključka |  2016
Investitor |  Zvezna republika Nemčija, ki jo zastopa Državni urad za gradbeništvo Ulm
Arhitektura |  vautz mang architekten bda, Stuttgart (DE)
Gradbeni inženiring |  Furche Geiger Zimmermann Tragwerksplanung, Köngen (DE)
Čas gradnje |  14 mesecev
Število nadstropij |  1
Stroški gradnje (gradnja in tehnična oprema, neto) |  647 000 EUR, vključno z utrditvijo stavbišča
Nagrade |  Med drugim Deutscher Holzbaupreis 2017 (priznanje), Balthasar Neumann Preis 2018 (priznanje), Deutscher Ingenieurbaupreis 2018 (priznanje), Hugo Häring Auszeichnung 2017

Tehnični vidiki
Koncept |  Lesena skeletna konstrukcija na železobetonskem podstavku; streha: plošče iz lepljenega lesa (5cm)
Obdelava lesa |  Rieg Holzbau, Schwäbisch Gmünd (DE)
Izvor lesa, certificiranje |  Avstrija (gradbeni elementi iz lepljenega lesa) (AT)
Gozdno-lesna veriga vrednosti |  Regionalna obrtna podjetja
Standard energetske učinkovitosti |  Stavba je neogrevana
Energetski sistemi |  LED svetila
U-vrednost sten | strehe | tal | oken (W/(m²K)) |  Stavba je neizolirana


Regional Wood 100% Wood


Tloris Tloris Prerez Prerez Detajl povezave lesene konstrukcije z železobetonsko lizeno Detajl povezave lesene konstrukcije z železobetonsko lizeno